Rožu veidi – kāds ir vispiemērotākais Tavam dārzam

Noteikti iegādājoties rozes esi pamanījis tādus vārdus kā floribundroze, tējhibrīdroze, krūmroze utt. Bet ko tad šie maģiskie vārdiņi īsti nozīmē un ar ko atšķirās roze pēc to veidiem? Tieši šo mēs apskatīsim šajā rakstā un palīdzēsim saprast, kurš no rožu veidiem ir vispiemērotākais tieši Tavam dārzam!

Mēs rozes nu jau gribētu mazliet salīdzināt ar modernajām tehnoloģijām – tās nemitīgi mainās, attīstās, izveido jaunas versijas (selekcijas) un patiesībā sāk palikt grūti tās atšķirt pēc veidiem, taču katram veidam ir savas nianses. Šajā rakstā apskatīsim 7 rožu grupas:

Floribundrozes

Floribundrozes visvieglāk aprakstīt ir sakot, ka tie ir salīdzinoši nelieli rožu krūmi – parasti līdz metram – kas zied bagātīgi un atkārtoti.

Šīm rozēm ziedi ir sakārtoti bagātīgi ziedošos ķekaros. Floribundrozēm ziedi ir vidēji 7-9cm diametrā, vienā ziedkopā var būt līdz pat 15 ziediem, kopējais ziedu skaits krūmā mēdz sasniegt pat 200.  Plaša krāsu dažādība, samērā lieli ziedi, garš ziedēšanas periods. Zieda forma un krāsa, iespējams, nebūs tik izteiksmīga kā tējhibrīdu rozēm, taču to atsvērs bagātīgā ziedēšana visas vasaras garumā.

Floribundrozes izceļas ar salīdzinoši ātro augšanas tempu. Ziedi mēdz būt gan vienkārši, gan arī pildīti. Pirmie ziedi parādās jūnija vidū un roze var turpināt ziedēt līdz pat pašam oktobra vidum.
Lai panāktu maksimālu vizuālo efektu, rozes vēlams stādīt grupās 30-50cm attālumā vienu no otras.

Ārīšu piedāvātās floribundrozes var apskatīt šeit: https://arites.lv/product-category/floribundrozes/

Tējhibrīdrozes

Arī tējhirīdrozes ir salīdzinoši nelieli rožu krūmiņi, taču lielākā atšķirība ir tāda, ka tējhirīdrozēm ziedi parasti nav ķekaros, bet pa vienam. Tās ir vispopulārākās rozes, ko pārdod floristu veikalos.

Tējhibrīdrozes aug ,pārsvarā, līdz 1m augstas. Ziedi būs ar slaidiem pumpuriem, klasiski skaistu pildītu zieda formu.

Tējhibrīdrozes galvenokārt izceļas ar zieda formu, zieda apmēru un pildījumu, kā arī ar bagātīgu krāsu toņu dažādību. Zieda forma ir izteikta, ziedlapiņu krāsa ir noturīga, kā arī nereti ziediem ir izteikta smarža. Vidējais rožu krūma augstums ir aptuveni 90cm, tās zied visu vasaru.
Tējhibrīdrozi nevar nepamanīt – ar savu ziedu krāšņumu tā izceļas uz pārējo stādu fona.
Šīs rozes ir vēlams stādīt nelielās grupās 30cm līdz 50cm atstatumā vienu no otras. Pārziemo salīdzinoši labi.

Ārīšu piedāvātās tējhibrīdrozes var apskatīt šeit: https://arites.lv/product-category/tejhibridrozes/

Krūmrozes

Jā, jau iepriekš minētos rožu veidus mēs saucām par krūmiņiem, taču krūmrozes tiešām ir diezgan lieli krūmi – līdz pat 2 m augsti! Šos krūmus noteikti varēs redzēt jau pa gabalu un tām arī noteikti vajadzēs vairāk vietas Tavā dārzā.

Krūmrozes izceļas ar to spēcīgi veidotajiem krūmiem, kā arī bagātīgo ziedēšanu. Krūmi ir spēcīgi zaroti ar stingriem dzinumiem. Parasti ziedi ir lielas formas, bet mēdz būt arī mazāki, kas zied ziedkopās.  Parasti ziedi ir smaržīgi, zied visu vasaru – no jūnija vidus līdz pat rudenim.
Šīs rozes var stādīt gan atstatus, gan arī grupās. Šķirņu daudzveidība ļauj izvēlēties labākos pielietojumus.

Krūmrozes ir piemērotas liela izmēra ainavu vai dārzu teritorijām. Šis rožu veids, iespējams, nebūs vislabākais, ja Tev ir maza dārza teritorija, ja vien nevēlies, lai viss dārzs sastāvētu tikai no krūmrozēm – viņām ir nepieciešama vieta!

Ārīšu piedāvātās krūmrozes var apskatīt šeit: https://arites.lv/product-category/krumrozes/

Stīgotājrozes jeb vīteņrozes

Stīgotājrozes būs tās, ko Tu esi redzējis kaut kur pie kādas ēkas sienas, arkas vai žoga. Šīs rozes var izaugt līdz pat 5m augstumam. Tāpēc ja apsvēr stīgotājrozes iegādi, noteikti padomā, pret ko viņa balstīsies.

Ziedi mēdz būt dažāda lieluma (3-12 cm), parasti sakārtoti vairogveida ziedkopās. Ziedi ir sarkani, rozā, balti, dzelteni, violeti, mazliet smaržīgi vai pavisam bez smaržas.
Zied sākot no jūlija pirmajām dienām līdz vēlam rudenim. Senākas selekcijas rozes mēdz būt vienreizziedošas, tas nozīmē, ka ziedošu rozi ieraudzīsi tikai vienu reizi gadā, taču ticiet mums, dažreiz tas ir tā vērts!

Stumbri ir jābalsta, lai roze neizgāztos. Vīteņrozes labi aug pie lapenēm, pergolām. Rudenī jāieziemo pēc iespējas garāki dzinumi.

Ārīšu piedāvātās stīgotājrozes var apskatīt šeit: https://arites.lv/product-category/stigotajrozes/

Klājeniskās rozes jeb zemsedzes rozes

Vai esi kādreiz redzējis dārzos rožu paklājiņus? Ja Tava atbilde ir “jā”, tad Tu zini kā izskatās klājeniskā roze. Šis rožu veids veido mazus krūmiņus ļoti tuvu pie zemes – parasti to augstums ir līdz 60 cm.

Klājenisko rožu primārā priekšrocība ir spēja nosegt lielas platības ar spēcīgajiem dzinumiem, lapām, kā arī bagātīgajiem ziediem.
Klājeniskās rozes tiek izmantotas kā privātos, tā arī publiskai apskatei pieejamos dārzos.
Šīs rozes izceļas ar augstu izturību.

Klājeniskās rozes zied ilgstoši, bagātīgi, dažādas krāsas vienkāršiem, pildītiem un puspildītiem ziediem. Bagātīgs lapojums, blīvs un bieži spīdīgs ir vēl viens pluss, ko piedāvā klājeniskās rozes.

Ārīšu piedāvātās klājeniskās rozes var apskatīt šeit: https://arites.lv/product-category/klajeniskas-rozes/

Miniatūrrozes

Tās ir kompakta auguma rozes, kas zied bagātīgi ar maziem ziediņiem. Spēcīgi aug un veido dekoratīvu, spīdīgu lapojumu. Mazā, kompaktā auguma dēļ, tās ļoti bieži ir redzamas tieši podos, nevis dobēs.

Jaunākās atlasītās šķirnes ir pierādījušas, ka miniatūrrozes ir tikpat izturīgas un veselīgas kā pārējas dārza rozes. Krūms ir salīdzinoši neliels – aptuveni 30cm, biezi zarots, kompakts. Ziedi ir salīdzinoši nelieli – aptuveni 2cm diametrā, parasti pildīti. Šīs rozes izceļas ar plašo krāsu toņu dažādību, kā arī ar pārsteidzošu ziedu skaitu krūmā.

Stāds sāk ziedēt salīdzinoši ātri, kā arī bagātīgais ziedēšanas process turpinās visas vasaras garumā. Ziedi ir izturīgi pret saules un lietus ietekmi. Jūs varat stādīt šīs rozes gan podos, gan zemē, varat izmantot, lai izveidotu robežu kādā dārza daļā, vai arī stādīt dobē priekšā citām rozēm. Izvēles iespējas ir plašas.

Ziemā šīs rozes var piesegt, vai arī, ja roze ir iestādīta podā, ienest to ar visu podu pagrabā.

Ārīšu piedāvātās miniatūrrozes var apskatīt šeit: https://arites.lv/product-category/miniaturrozes/

Parka rozes

Parka rozes ir diezgan līdzīgas krūmu rozēm. Ja atceries, ko stāstījām par krūmrozēm, tad zini, ka šīm rozēm ir nepieciešama liela platība un tās aizņems gana daudz vietas.

Galvenā šo rožu priekšrocība ir ziemcietība. Tas ļauj tās stādīt publiskās vietās, kur tās pārziemo arī nepiesegtas.
Šī suga apvieno rozes krāšņumu, kā arī savvaļas auga izturību. Šīs rozes ir ne tikai ar izteiktu ziemcietību, bet arī ar augstāku izturību pret dažādām slimībām, tās nav izvēlīgas augsnes izvēlē, kā arī to kopšana ir salīdzinoši vienkārša. Ziedi nereti nav pildīti, tacu ziedēšana ir spēcīga un noturīga.
Nereti parka rozes izmanto dzīvžogu veidošanai. To ērkšķainie dzinumi ir spēcīgi un var darboties par norobežojumu pret dzīvniekiem vai putniem.

Ārīšu piedāvātās parka rozes var apskatīt šeit: https://arites.lv/product-category/parka-rozes/

Mēs jau zinām, ka jautāsiet: “Kurš tad ir vislabākais rožu veids?” un mūsu atbilde ir pavisam vienkārša – nav labākā vai sliktākā rožu veida. Viss ir atkarīgs no tā, kur Tu vēlies stādīt šo rozi, cik daudz vietas atvēlēsi savā dārzā tieši rozēm un ko pats vēlies redzēt savā dārzā!

Cerams, ka tagad pieņemt lēmumu par to, kādu rozi meklēt tieši savam dārzam Tev kļūs vieglāk un nākamreiz dodoties pirkt rozi Tu jau uzreiz zināsi kāda veida rozi meklē!

Lai veiksmīga rožu meklēšana un brīnišķīgi dārzi!

– Ārīšu komanda